Prispevki

Previous Next

Leta 2015 je bilo ocenjeno, da je 4,4% svetovne populacije imelo depresivno motnjo, kar jo uvršča med največje vzroke za nesmrtno zdravstveno breme. Depresija spremeni posameznikov način mišljenja, občutka in delovanja v vsakdanjem življenju. Vpliva na sposobnost za delo, študij, prehranjevalne navade in splošno zadovoljstvo z življenjem. Vsak dan je za posameznika z depresijo borba.

Previous Next

Anksiozne motnje so ena izmed najpogostejših duševnih motenj, s katero se v Evropi sooča približno 14% populacije. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah, v približnem razmerju dva proti ena. Ena oseba od treh bo v življenju izkusila anksiozne motnje.

Previous Next

RAZVOJ ČUSTEV IN NAVEZANOSTI PRI DOJENČKU

Čustva so zapleteni psihofiziološki procesi, ki v nas sprožijo reakcijo na pomembna dogajanja. Vključujejo telesne spremembe, izraze, aktivnosti, ali težnjo po aktivnosti ter mišljenje. Že v prvem letu življenja služijo prilagajanju na okolje, saj čustvena stanja spodbujajo vedenjske odzive na zunanje in notranje dogodke. Nadalje so čustveni izrazi pri dojenčku komunikacija, saj usmerjajo pozornost drugih, da se nanj odzovejo.

Previous Next

Pri hujšanju je nujno potrebna trdna odločitev in dobra psihološka pripravljenost. Le redkim uspe, da se po praznikih odločijo, da jutri resnično pričnejo hujšati in jim to dejansko tudi uspe. V resnici pa je pogosto tako, da zagnanost do večera že popusti, saj se nismo dovolj psihološko pripravili. Brez strokovne pomoči manj kot 5 % ljudi, ki se bori z odvečnimi kilogrami, ohrani izgubljeno telesno težo. Kar pri 95 % ljudi, ki so poizkusili z različnimi dietami, se kilogrami povrnejo, pri nekaterih pa pride celo do poslabšanja.

Previous Next

POMEN PSIHOLOŠKE PRIPRAVE NA POROD

Nosečnost in porod je čas, ki ženski prinese ogromno radosti in veselja, pa vendar tudi občutke strahu in skrbi. Strah pred porodom je star toliko kot človeški rod, saj porod že od nekdaj velja za čudovito, a tudi bolečo izkušnjo. Pa vendar se strokovnjaki že dolgo časa strinjajo o pomembnosti priprave na porod in materinstvo, saj porod, v tem primeru lahko poteka z manjšimi bolečinami in v krajšem času. Ravno strah je dejavnik, ki pri porodu ovira naravno dogajanje ter povzroča mišično in psihološko napetost. Mišična napetost, ki pri porodu nastane v materničnem vratu, povzroči krč ter posledično bolečino. Ravno zato je potrebno, da se nosečnica na porod pripravi ter, da ji je sam porod predstavljen kot nekaj naravnega in lepega.

INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje